15 animale cu superposibilități inedite. Află care este ființa, capabilă să-și restabilească creierul!

Pentru a face față pericolelor din natură, unele animale dispun de niste posibilități unice, și astăzi vom vorbi despre cele mai notorii particularități în acest sens.

Ornitorincul – receptori electrici

Multe fiare acvatice sunt capabile să genereze sau să perceapă curentul eletric, însă din mamiferele terestre doar ornitorincul dispune de așa calități. Piscul lui percepe undele electrice, pe care le emit peștii sau crabii în timpul mișcării. O calitate foarte importantă pentru un vânător.

Șoimul călător – viteza

Acești șoimi trăiesc peste tot, în afara de zona polară. Vânând, ating în pivaj viteza de până la 390 km/h!

Caerostris Darwin (păianjenul Darwin) – viscozitate

Păianjenul Darwin poate țese un păianjeniș imens (cel mai mare avea 28 de metri pătrați). La fel de impresionant e și parametrul viscozitate – din păianjenișul Darwin se fac fibre unice, mult mai trainice ca din alte materiale naturale.

Caracatița Thaumoctopus mimicus – mimetism

Toate speciile de caracatiță pot să-și schimbe culoarea, dar numai acesta, pe lângă culoare, mai poate imita și un comportament străin. În caz de pericol imită un șarpe acvatic sau o altă fiară foarte neplăcută.

Cărăbușul – putere

Un cărăbuș simplu poate transporta obiecte de 1400 de ori mai grele ca el. E ca și cum un om ar putea duce în spate un tanc greu.

Tardigrada – rezistență

Aceste animale nevertebrate locuiesc până la 6000 de metri altitudine și până la 4000 de metri adâncime, ele rezistă temperaturile de la -272 grade Celsius până la +151, supraviețuisc în pofida radiației până la 570 000 Rontgen (omul – doar până la 500!)

Broasca păroasă – super-gheare

Acest tip de broască are o particularitate foarte și foarte stranie – în caz de pericol broasca își rupe falangele degetelor, oasele ascuțite sparg pielea și devin gheare. După ce pericolul este epuizat, broasca își trage ghearele înapoi și își vindecă rănile.

Axolotl – regenerare

Regenerarea este un fenomen destul de răspândit în lumea animală, dar acest pește umblător mexican poate regenera nu doar coada și organele interne, ci chiar și unele porțiuni de creier!

Acalefele Turritopsis Nutricula – nemuritoare

Dacă o specie matură de acalefă Turritopsis Nutricula este grav rănită sau îmbătrânește, ea se transformă într-un polip dun care ulterior apare o acalefă nouă.

Puricele de frunză – super-săritură

Aceste insecte, având lungimea corpului de 2 mm, pot sări până la 70 de centimetrî în înalțime și până la doi metri în lungime. Un om cu așa parametri ar putea sări la 170 de metri!

Toxotidae – super-exactitate

Acești pești vânează insectele, lansând un șuvoi de apă din gură la înalțimea de până la un metru. Așa atacuri sunt neașteptate pentru insectele, care se odihnesc pe malul râului sau lacului – ele cad în apă, unde sunt imediat atacate.

Șopârla Phrynosoma – plânsul cu sânge

Acest tip de șopârlă are o tactică de apărare destul de stranie – în caz de pericol ele pot opri temporar circulația sângelui din cap, capilarele plesnesc și ochii șopârlei lansează acest sânge drept în ochii agresorului. Pentru mamifere gustul sângelui șopârlei este toxic, desi multe păsări pur și simplu nu reacționează la el.

Păsările lira – super-imitație

Aceste păsări pot imita orice sunet, chiar și zgomotul specific al unui oraș mare.

Heterocephalus glaber – super-sensibilitate (sau lipsa ei)

Acesta este un animal african, care trăiește doar în sol, de aceea are un aspect destul de cuidat. Proprietatea de a ignora unele tipuri de dureri (glaber-ul nu simte durerea) este o altă caracteristică specifică acestui animal. În plus, Heterocephalus glaber trăiește până la 25-26 de ani.

Calmarul pacific – zbor record

Acest tip de calmari sunt capabili să inhaleze apa, după ce o evacuează brusc, ceea ce le oferă posibilitatea de a zbura deasupra apei – până la 20 de metri – săritură obișnuită, sau până la 50 de metri (sărituri-record fixate de savanți). Viteza lor în aer e de 50 de ori mai mare decât în apă.

Sursa