14 motive surprinzătoare ale faptului că te simți obosit. Deși paradoxal, unul dintre ele este consumul de cafea

Orice oboseală banală are motivele ei, unele mai serioase, altele mai puțin, dar nu trebuie să le ignori în niciun caz, dacă vrei să fii mereu plin de energie.

1.Bei prea puțină apă

Chiar și o ușoară deshidratare este capabilă să te lipsească de energie. În lipsa apei, sângele devine mai gros, circulă mai greu și, respectiv, oxigenul și substanțele nutritive mai dificil ajung la organe. Așadar, nu uita să bei cantitatea necesară de apă recomandată de specialiști.

2.Nu practici sportul

Deși s-ar părea că dacă nu faci sport economisești energie, nu este deloc așa. Mai multe cercetări au arătat că sportul sau chiar și plimbările la aer liber fac ca organismul să fie mai rezistent și mai puternic, întărind sistemul vascular.

3.Ai un deficit de fier în organism

Lipsa fierului în organism te poate face molatic, iritat și îți poate provoca probleme de concentrare. Totul din cauza că la celule ajunge o cantitate mai mică de oxigen. În acest caz, ar fi bine să consulți un medic și să consumi mai multe produse bogate în fier.

4.Ești perfecționist

Atunci când vrei să atingi perfecțiunea în toate (deși este imposibil) depui foarte mult efort și muncești mai mult decât este necesar. De aici vine și oboseală. Trebuie să existe o limită în toate, de aceea ar trebui să ți le impui dacă crezi că faci parte din categoria perfecționiștilor.

5.Sari peste micul dejun

Hrana este un combustibil pentru organism, iar energia se consumă și în timpul nopții. De aceea, este foarte important ca dimineața să aducem un nou aport pentru energia noastră. Optează pentru un dejun sănătos și nutritiv.

6.Obișnuiești să exagerezi în privința anumitor lucruri

Atunci când unele lucruri simple precum condusul automobilului îți provoacă gânduri referitor la un eventual accident sau o discuție cu șeful te face să te stresezi prea mult, să știi că exagerezi la propriu, iar acest lucru te obosește foarte mult. Încearcă să ai o atitudine realistă față de ceea ce se întâmplă în viața ta, iar pentru aceasta te pot ajuta meditațiile, exercițiile fizice, plimbările sau comunicarea cu prietenii.

7.Mănânci nesănătos

Mâncărurile de tip fast food, de obicei, conțin mult zahăr și carbohidrați cu absorbție rapidă. Ele ridică brusc nivelul de zahăr în sânge, iar aceste oscilații provoacă senzații de oboseală.

8.Îți este dificil să spui „nu”

Dorința de a le face tuturor pe plac te poate costa scump, aceasta îți fură din energie și nu te lasă să fii fericit. Această practică chiar te poate face mereu supărat și înfuriat pe situații și oameni. De aceea, trebuie să conștientizezi că nu este nimic grav dacă refuzi, important e s-o faci cu tact și, dacă e nevoie, argumentat.

9.Ai un haos pe masa de lucru

Un studiu american a demonstrat că haosul de pe masa de lucru influențează capacitatea de concentrare și împiedică creierul să proceseze rapid informațiile, motiv din care apare oboseala. Așadar, la fiecare final de zi, fă curățenie la locul de muncă pentru ca a doua zi s-o începi în forță.

10.Muncești și în week-end

Odihna de muncă e esențială pentru ca forțele să fie restabilite, iar un nou început de săptămână să te facă să fii mai creativ și productiv. Nu ignora zilele de odihnă, ele nu în zadar așa sunt numite.

11.Obișnuiești să bei un pahar de vin înainte de culcare

Deși s-ar părea că un pahar de vin relaxează foarte bine și te pregătește de somn, nu este chiar așa, întrucât această practică are și un efect advers. După perioada de relaxare urmează o explozie de adrenalină în sânge, ceea îți poate perturba somnul, iar în rezultat nu-ți va permite să te odihnești suficient. De aceea, alcoolul trebuie fi consumat cu cel puțin 3-4 ore înainte de somn.

12.Verifici poșta electronică înainte să adormi

Ecranele gadgeturilor privite înainte de culcare ne pot afecta bioritmul și, respectiv, și somnul. Din acest considerent, seara dispozitivele respective trebuie să le ții la distanță, dacă vrei să dormi bine.

13.Consumi cafea în exces în timpul zilei

O cafea savurată dimineața e chiar indicată de unii specialiști, însă atunci când cantitatea acesteia depășește 3 porții, efecte benefice nu aștepta. Cafeaua în exces îți poate deregla simțitor ritmul de somn.

14.Dormi prea mult în week-end

Atunci când în week-end te culci târziu și dormi, la fel până târziu, stresezi organismul care este obișnuit cu un alt program. Ulterior, luni dimineața îți va fi din nou greu să te trezești. Specialiștii recomandă în aceste cazuri să ne trezim și în zilele de odihnă la aceeași oră ca în celelalte zile, dar să mai tragem un pui de somn în timpul zilei, dacă simțim necesitatea.

Sursa