12 fapte interesante despre cel mai adânc și enigmatic lac din lume!

Cândva lacul Baikal era considerat ”lacul fără fund”, având o semnificație sacră, dar actualmente se cunoaște exact – fundul totuși există. Ce e uluitor este că Baikal este cel mai adânc lac de pe Glob (1637 m.) Pe lângă asta mai este și cel mai vechi ”muzeu viu”, aproximativ 20-25 milioane de ani de existență. Vreți să aflați mai multe despre lacul Baikal?

40 de metri – nivelul de transparență a apei din lacul Baikal. Atât de limpede este apa primavara, iar în timpul verii acesta scade la doar 10 metri.

1642 de metri – adâncimea maximă a lacului.

31 722 km2 – suprafața lacului, mai mare ca suprafața Belgiei și nițel mai mică ca cea a Republicii Moldova.

15 tone – greutatea maximă suportată de gheața lacului în timpul iarnii (50 de cm).

23 615 km3 – volumul apei din Baikal (cca 20 % din toată apa potabilă din lume)

638 800 butelii de 5 litri – anume această cantitate de butelii cu apă din Baikal ar putea primi fiecare locuitor al planetei.

50 de centimetri pe zi – tronsonul, pe care îl parcurgeau muncitorii timp de o zi, perforând rocile și pregătind tunelurile pentru calea ferată, ce înconjoară lacul.

65 % din animalele și plantele care locuiesc în Baikal, nu se mai întâlnesc nicăieri.

2 centimetri pe an – e distanța cu care se separă malurile lacului anual din cauza mișcării plăcilor tectonice, fenomen comparabil cu viteza de separare a Africii de America de Sud.

400 de ani – dacă toate râurile care-și duc apele către Baikal, ar fi stopate, iar unicul râu, Angara, care își ia începutul în Baikal va continua să curgă, atunci lacul va seca peste 400 de ani! Și o altă cifră interesantă – dacă toate râurile din lume vor curge în depresiunea goală a Baikalului, ea va fi umplută doar peste jumătate de an.

5 centimetri pe zi – așa crește grosimea gheții lacului pe timp de iarnă.

1,5 mm – lungimea racului minuscul epishura baikalensis, care purifică apa lacului. Prin corpul lor trece zilnic câte un păhar de apă.

Sursa