12 Caracteristici unice ale corpului, pe care doar 5% din populația lumii le posedă!

Omul este o creatură incomparabilă a naturii. Fiecare dintre noi este unic în felul său – nu există doi oameni la fel. Dar, în același timp, oamenii au multe caracteristici în comun.

Mai există și unele caracteristici deosebite, pe care doar un procent foarte mic din populația planetei noastre le posedă. Tu faci parte din grupul acestor oameni speciali?

1.Sânge de aur

Sângele de aur nu este ceea la ce te-ai gândit. Este numele dat unui grup extrem de rar de sânge, caracteristic doar pentru aproximativ 40 de oameni din întreaga lume.

Din punct de vedere științific, oamenii cu sânge de aur nu au toate antigenele din sistemul Rhesus, adică pot să fie donatori pentru persoanele cu orice grup de sânge rar. Acest lucru îi face de neînlocuit pentru domeniul medical și cel științific.

2.Himerism

Himerismul se manifestă prin prezența a două genomuri complete (seturi de ADN) în organism. Un genom prevalează într-o parte a corpului, al doilea – în alte organe și țesuturi. În întreaga lume există doar aproximativ 100 de oameni cu himerism.

3.Gaură lângă ureche

Sinusul preauricular este un defect congenital, care se manifestă printr-o mică gaură sau un gol în urechea exterioară. De regulă, este un fenomen inofensiv, dar acesta poate crește ușor vulnerabilitatea la infecții. În Occident, această mutație este extrem de rară – mai puțin de 1% din populație este afectat. În Asia și Africa este mai răspândită, afectând până la 10% din populație.

4.Capacitatea de a distinge culori „invizibile”

În ochiul uman obișnuit există trei conuri care îi permit să distingă mulțimea de culori ale spectrului. Dar, oamenii care posedă tetrachromația au al patrulea, care le permite să distingă până la 100 de milioane de culori!

5.Invulenrabilitate la colesterol

În anul 2004, oamenii de știință au descoperit că unii oameni nu au gena PCSK9, ceea ce înseamnă că pot să nu se îngrijoreze de niveurile de colesterol. Companiile farmaceutice încearcă să elaboreze medicamente care blochează PCSK9 la pacienții cu niveluri periculoase de colesterol. În prezent, această mutație a fost identificată numai la unii afro-americani. Acești oameni au un risc de 90% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.

6.Oase extrem de rezistente

În 1994, cercetătorii au descoperit o mutație a genei LRP5. Această genă controlează producerea și secreția proteinei, care este responsabilă pentru densitatea osoasă.

La oamenii cu această mutație, densitatea osoasă este de opt ori mai mare decât cea obișnuită, ceea ce practic elimină posibilitatea fracturilor în condiții normale.

7.Mușchi palmar lung

Strămoșii noștri s-au cățărat mult prin copaci, astfel au dezvoltat un anumit mușchi palmar, care încă se mai găsește la unii oameni. Pentru a afla dacă îl ai, pune-ți palma pe o suprafață plană, palma în sus, alătură degetul mare cu cel mic și ridică ușor mâna. Vezi în imaginea de mai sus cum arată acest mușchi!

8.Gene duble

Mutația genei FOXC2 este cauza principală a genelor frumoase ale lui Elizabeth Taylor. Aceasta se numește distichioză și duce la apariția unui rând suplimentar de gene deasupra liniilor superioare și inferioare a genelor.

Elizabeth Taylor este cea mai renumită purtătoare a acestei mutații, care i-a permis să devină faimoasă datorită ochilor ei neobișnuiți. Cu toate acestea, distichioza poate provoca iritații severe ale ochilor și chiar duce la tulburări de vedere.

9.Coaste suplimentare

În unele cazuri, această tulburare poate fi dureroasă, dacă coasta suplimentară apasă pe nervi, organe sau vase sanguine. În cazuri extreme, este necesară intervenția chirurgicală.

10.Lipsa nevoii de somn

Oamenii cu mutația genei DEC2 au nevoie de mai puțin somn, decât restul. Ei se pot odihni complet în doar câteva ore. Această mutație au avut-o astfel de oameni celebri precum Margaret Thatcher, Salvador Dali, Winston Churchill și Nikola Tesla.

11.Lipsa măselelor de minte

20% din oameni nu au măsele de minte, lucru considerat o normă. Prevalența măselilor de minte depinde de populație: de exemplu, aproape 100% din indienii mexicani nu le au, însă aproape toți aborigenii din Tasmania da. Aceste diferențe sunt codificate de gena PAX9.

12.Păr roșcat

Știai că oamenii cu păr natural roșcat reprezintă doar 1-2% din populație? Mutația genetică responsabilă de această culoare a părului oferă, de obicei, și culoarea albastră a ochilor.