11 trucuri pe care un narcisist le utilizează pentru a te face sclava lui

Orice om poate să cadă în ”lanțurile” unui narcisist. O caracteristică pentru narcisiști este să te facă să te simți rău, inferior. Acest lucru îi face să se simtă superiori în comparație cu tine. Așadar, de câte ori va avea ocazia te va înjosi, îți va strica dispoziția și va avea un impact negativ asupra confortului tău.

Dar cum să evităm aceste persoane atât de periculoase? Inițial ei poartă masca cumsecădeniei și este greu de depistat.

Iată 11 trucuri pe care le utilizează un narcisist tipic de ”înlățuire” și control asupra celorlalți.

1.Revizuirea povestirii

Un narcisist va relata un caz real după planul lui personal, adăugând propriile detalii inventate și nu va ezita nici o secundă să te jeneze. Acest lucru se poate întâmpla fie de față cu toată lumea, fie particular. Ce este tipic acestor oameni este dorința acerbă de a te umili.

2.Lipsa încrederii

Narcisiștii adoră să dețină toate informațiile, așadar ei acumulează orice noutate despre tine. Desigur, mai apoi, aceste informații vor servi drept abuz împotriva ta. În acest mod el face legături cu alți oameni, povestind noutăți ”de ultimă oră”. Dar asta nu duce decât la o lipsă totală de încredere și la împărtășirea nemiloasă a detaliilor cofidențiale.

3.Exagerarea 

O strategie tipică narcisiștilor este identificarea greșelilor și intensificarea lor până la absurditate. Orice gest greșit va fi aspru pedepsit de un narcisist. Este o tehnică de a stabili din start cine este ”stăpânul”. Adesea se eschivează, zicând că a fost o glumă nevinovată.

4.Ei ”nasc” victime

Produsul lor final este o ”victimă”, pentru că sunt talentați la exasperarea altora și apoi folosesc reacția lor ca justificare. Indiferent de cât de tare nu te-a provocat sau enervat, dar cea mai nevinovată reacție a ta va fi interpretată ca o mare greșeală. Te va învinovăți de toate ”relele” din viața voastră.

5.Schimbă macazul

Ei sunt campioni la modificările de atitudine, dispoziție și vină, evident. Niciodată nu-și asumă riscuri și responsabilități. Tu ești vinovat pentru toate. Viciul lui va deveni și viciul tău, astfel tot tu vei fi cel greșit.

6.Lingușeala

Cine a văzut sau măcar a vorbit vreodată cu un narcisist știe la ce mă refer. Vorbind cu ei, ai impresia că ai în fața ta un îngeraș sincer și inocent. Schimbarea de tonalitate și lingușirile sunt la ordinea zilei pentru el. Într-o relație cu un asemenea tip mereu va persista legătura: copil-părinte. El va fi cel inteligent, iar tu cea care trebuie să ajungi la nivelul lui.

7.Religia 

Indiferent de confesiune, un narcisist veritabil știe să manipuleze cu o forță extraordinară. Pentru a căpăta și mai multă valoare, va apela la o instanță superioară ”Dumnezeu”. Așadar te va tachina necontenit cu dogme și reguli pe care trebuie să le respecți cu strictețe. Dacă, mai ales, ești religioasă și ai greșit ceva, te ceartă aspru și zice: ”Dumnezeul tău așa te-a învățat, parcă mergi la biserică!” 

8.Jocul ofensiv

O persoană care se admiră patologic doar pe ea, mereu va folosi jocuri și strategii ofensive. Agresivitatea lui îți va crea o necesitate naturală de apărare. Anume această apărare el o numește ”pericol și vinovăție”.

9.Superioritate în discuții

O altă caracteristică intrinsecă a acestor oameni este aerul autoritar și superioritatea în discuții. Indiferent de nivelul tău de pregătire, el mereu se va considera mai inteligent. Mereu este bine informat, folosește vocabular sofisticat, privește de sus în jos și pune accentul doar pe chestiile care contează pentru el. În discuție cu un narcisist mereu te vei simți inferior.

 10.Comparațiile

Comparația nu este pentru el o figură de stil, dar un mod de trai. Un narcisist mereu se va măsura cu tine. Indiferent de situație, el este învingător de fiece dată. Face totul mai eficient, mai rapid, mai în siguranță. Efectul pe termen lung al acestei tehnici este că scade încrederea în sine a pertenerului. El mereu se va simți că ”nu pot să fac nimic bun”.

11.Prima impresie

Poate ei sunt oamenii care cel mai mult pun accent pe aparențe. Dacă merge undeva pentru prima oară, va cumpăra cel mai în vogă costum și va zâmbi cel mai mult. Aspectul lui perfecționist este pentru a înjosi pe alții.

Aveți grijă să nu fiți ”înlănțuiți” .