10 tabuuri pentru femeile din Arabia Saudită

Deşi femeilor saudite li s-a permis să voteze şi să candideze, pentru prima dată în istorie, iar cel puţin 15 au fost alese în consilii locale, populaţia feminină trebuie să respecte, în continuare, foarte multe restricţii. Publicaţia The Week a făcut un top al interdicţiilor pentru femeile din Arabia Saudită.

1. Să iasă singure din casă

O intedicţie pentru femeile saudite este să iasă singure din casă. Ele au un „mahram”, care le însoţeşte oriunde, inclusiv la cumpărături sau la medic.

Această regulă îşi are rădăcinile în tradiţiile conservatoare şi credinţele religioase, potrivit cărora libertatea oferită femeilor le-ar face mai vulnerabile la păcate.

O adolescentă care a fost violată de mai mulţi bărbaţi a fost declarată vinovată, pentru că nu a avut însoţitor.

2. Să interacţioneze cu bărbaţi

Femeile saudite trebuie să limiteze timpul petrecut în prezenţa bărbaţilor care nu le sunt rude.

De altfel, cele mai multe clădiri publice, inclusiv bănci şi universităţi, au intrări separate pentru bărbaţi şi femei, potrivit Daily Telegraph.

Tot astfel, mijloacele de transport în public, plajele sau parcurile de distracţie sunt, de asemenea, segregate, în cea mai mare parte a ţării.

3. Să îşi arate frumuseţea prin machiaj sau vestimentaţie

Cele mai multe femei din Arabia Saudită sunt obligate să poarte o abaya şi o eşarfă pe cap. Nu este neapărat nevoie să îşi acopere faţa. Codul vestimentar a fost impus inclusiv prezentatoarelor de televiziune în acest an.

4. Să lucreze

În Arabia Saudită, femeilor le este interzis să muncească pe majoritatea posturilor ocupate de bărbaţi. De exemplu, pe plan industrial, singura companie care angajează femei inginer este Saudi Aramco, cea mai mare companie de ulei din întreaga lume. Astfel, majoritatea femeilor lucrează în domeniul medicinei sau al educaţiei. De asemenea, nu vom vedea femei care să vândă în magazine de lenjerie intimă, acestea fiind pline de bărbaţi!

5. Să meargă la sala de sport

Pentru o perioadă, sălile de sport pentru femei au funcţionat ca atare, până ce Poliţia Religioasă a decis să le închidă. În şcolile de fete nu există săli de sport sau echipe pentru diverse sporturi şi, drept urmare, nu există echipe profesioniste formate din femei. Arabia Saudită a primit o avertizare de la Comitetul Internaţional Olimpic din această cauză, iar oficialii au fost nevoiţi să-şi caute sportive. Au găsit doar două, dintre care una era născută şi antrenată în Statele Unite.

6. Să conducă mașini

Una dintre interdicţiile impuse femeilor din Arabia Saudită, nu de legislaţie, ci de clericii saudiţi, este condusul maşinilor.

În anul 2011, mai multe femei au organizat campania „Women2Drive/ Femei la volan” , care încuraja femeile să ignore regulile şi să posteze pe Internet fotografii în care apar la volan, astfel încât să facă presiuni pentru o schimbare.

Jurnalistul saudit pentru Arab News, Talal Alharbi, este de părere că femeile ar trebui să aibă voie să conducă, dar doar ca să îşi ducă membrii familiei la spital sau copiii la şcoală. „Femeile ar trebui să accepte lucrurile simple. Acesta este cel mai înţelept lucru pe care l-ar putea face acum. Încăpăţânarea nu le ajută”, a spus el.

7. Să meargă cu transportul public

Mijloacele de transport public sunt segregate în cea mai mare parte a țării, din cauza interdicției mixului social.

8. Să-și aleagă viitorul soț în mod liber

Căsătoria fiind decisă încă din copilarie, ea este aranjată de către părinți sau tutori fără consințământul tinerilor. Se consideră că vârsta cea mai potrivită pentru căsătoarie a fetei este de 9 ani (înainte de pubertate), iar a băiatului – de 15. În plus, această practică are un impact extrem de negativ asupra educației femeilor. Fetele care au încheiat căsătoria timpurie (16 ani), de regulă, nu primesc o educație completă, și, în consecință, nu pot fi integrate în câmpul muncii.

9. Să iasă din închisoare fără permisiunea soțului

În această țară existo o tradiție conform căreia un deținut poate fi eliberat mai devreme dacă învață pe de rost Coranul sau conform deciziei regelui cu ocazia sărbătorilor. Dar femeile deținute sunt lipsite de aceste privilegii. Mai mult decât atât, chiar și după ispășirea pedepsei, femeia deținută poate fi eliberată din închisoare doar conform permisiunii soțului sau a tutorelui ei. Și deseori se întâmplă ca tutorele să pledeze pentru prelungirea pedepsei, abandonându-le și uitându-le completamente.

10. Să călătorească

Pe teritoriul Arabiei Saudite, femeile nu pot călători singure fără un formular pecific sau o autorizaţie electronică. Această interdicţie este anulată atunci când o femeie împlineşte 45 de ani. Până la acea vârstă, persoanele de sex feminin trebuie să călătorească fie cu soţul sau tatăl, fie să deţină un formular semnat de un tutore de sex masculin.