10 Pericole la care părinții își expun copiii, fără să-și dea seama!

Numai în Statele Unite, la fiecare oră, un copil rămâne cu traumatisme în urma unei simple căderi de pe scaun. Se întâmplă că unii părinți sunt excesiv de protectori cu copiii lor care se joacă în stradă, dar pericolul se poate ascunde chiar și în locurile aparent sigure, cum ar fi la terenul de joacă sau acasă.

Am întocmit o listă de activități care par inofensive, dar prezintă un potențial pericol pentru copilul tău. Aceasta te va ajuta să fii mereu atent și să îți protejezi copiii iubiți de nenorociri.

 1.Sporturi periculoase

Există o mulțime de aspecte pozitive în faptul că un copil practică sportul, dar există și unele sporturi care au un efect puternic asupra organismului și pot fi periculoase pentru copii.

Medicul anatomo-patolog, Bennet Omalu, susține că cele șase sporturi pe care copilul tău ar trebui să le evite sunt: fotbalul american, hocheiul, artele marțiale mixte, boxul, rugby-ul, wrestling-ul. Angajarea în aceste sporturi este periculoasă din cauza loviturilor care pot fi primite la nivelul capului, care pot duce la afectarea creierului.

De asemenea, acestea pot provoca compresie la nivelul coloanei vertebrale sau extinderea excesivă a spatelui. Cu timpul, antrenamentele frecvente pot duce la apariția scoliozei.

2.Șederea îndelungată în poziția W

Obiceiul de a sta așezat cu picioarele în forma literei W este foarte periculos. Medicii sfătuiesc părinții să nu-și lase copiii să stea în această poziție.

Osteopatul Avni Trivedi chiar a numit acest obicei prost o nouă epidemie care afectează dezvoltarea copiilor, în special articulațiile picioarelor și a tibiei, slăbește mușchii corpului și creează o presiune excesivă asupra spatelui, gâtului și umerilor.

3.Desene animate și jocuri pe tabletă 

Medicii îi avertizează pe părinți să reducă cât mai mult timpul copilului petrecut în fața ecranului, deoarece lumina albastră dăunează sănătății ochilor.

Simptomele comune ale expunerii excesive la lumina albastră includ durerile de cap, disconfortul la nivelul umerilor și gâtului, iritarea și senzația de ochi uscați. Există însă și manifestări psihologice: atenție redusă, comportament urât, iritabilitate. De asemenea, acest obicei afectează rutina zilnică, ceea ce îl face pe copil să se simtă obosit.

4.Alunecatul la tobogan cu copilul pe brațe

După cum explică medicul pediatru, dr. Diana Arnaut, din cauza greutății mai mari, părintele împreună cu copilul va dezvolta o viteză mai mare, iar dacă mâna sau piciorul copilului va rămâne blocată pe suprafața toboganului, acest lucru va duce cel mai probabil la o fractură.

5.Jocul „Chubby Bunny”

Acest joc este unul foarte popular în țările vorbitoare de limbă engleză, care constă în faptul că jucătorii trebuie să pună bezele moi (marshmallow) în gură și să pronunțe cât mai clar cuvintele „Chubby Bunny”. Câștigă cel care poate face acest lucru cu cele mai multe bezele în gură.

Dar, în ciuda faptului că copiii sunt foarte amuzați și bucuroși să se joace în acest joc, acesta este foarte periculos. În SUA, au fost înregistrate mai multe decese de copii cauzate de sufocare în timpul acestui joc.

6.Șederea în picioare pe scaun

Aceasta este cea mai frecventă cauză de leziuni, în special la copiii de 1-2 ani. Experții sfătuiesc părinții să-și fixeze copiii în scaunele special dotate, fără a le permite să se ridice în picioare și, de asemenea, să aibă grijă întotdeauna de ei.

7.Jocurile în noroi

Uneori jocurile în noroi pot fi extrem de periculoase. Motivul principal sunt metalele toxice și efectul lor asupra sănătății noastre.

În ciuda faptului că acum vopselele care conțin plumb sunt interzise, există clădiri cu vopsea veche care cade în solul de lângă ele. Jucându-se în noroi, copiii pot fi expuși la plumb, ceea ce le poate provoca probleme de sănătate și leziuni cerebrale pentru tot restul vieții.

8.Tunderea gazonului împreună cu copiii

Atât mașinile de tuns iarba cu autopropulsie, cât și cele fără, prezintă unități cu risc sporit care pot răni cu ușurință un copil. Potrivit HealthyChildren.org, în Statele Unite, peste 9.000 de copii ajung la urgență în fiecare an din cauza rănilor asociate cu funcționarea mașinii de tuns gazonul.

9.Urcarea pe structurile înalte

Conform statisticilor de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, peste 200.000 de cazuri de traumatisme la copii apar în fiecare an la terenul de joacă. Majoritatea acestora sunt asociate cu căderea de la înălțime. Când copilul tău urcă sus pe scară, s-ar putea să te simți mândru de el, dar nu uita că acest lucru poate duce la leziuni grave.

10.Mersul pe bicicletă fără cască

Mersul pe bicicletă poate fi periculos, dacă îl abordezi cu iresponsabilitate. Copiii, ca și adulții, trebuie să poarte o cască – aceasta este prima regulă de siguranță. Casca protejează capul în caz de cădere, ceea ce ajută la evitarea leziunilor creierului și a rănilor grave.

Sperăm că aceste sfaturi te vor ajuta pe tine și pe copiii tăi să vă bucurați de o viață în condiții de siguranță în fiecare zi!