10 obiceiuri ciudate ale niponilor! Vezi căt de mult diferă cultura lor de cea europeană!

Cultura japoneză diferă enorm de cea americană sau europeană. Până la sfărșitul secolului XIX Japonia fusese un stat închis pentru străini, și izolarea asta se păstrează la nivel cultural și astăzi. Așadar, ce îi miră pe europeni în Japonia la culme?

1.Japonezii consumă carnea de cal

Basashi – așa se numește mâncarea, care se pregătește din carne de cal. Japonezii consideră, că aceast fel de mâncare îmbunătățește imunitatea și este absolut inofensiv.

2.1500 de cutremure pe an

Japonia se află într-o zonă seismică foarte activă, tangența plăcilor tectonice provoacă mereu cutremure de pământ, deși marea lor majoritate sunt slabe.

3.Vînzarări automatizate masive

Suntem obisnuiți să cumpărăm unele lucruri în modalitate automată, în Europa poți cumpara în așa fel o cafea, o băutură răcoritoare, un pachet de chipsuri,însă în Japonia – mult mai multe. În automate se vând ouă, hârtie igienică, umbrele, cărți și multe altele.

4.Regulile etichetei

Japonezii au o etichetă riguroasă în ceea ce privește procedura de alimentare. Știți bine că ei folosesc bețișoare în loc de furculiță, însă sunt și alte momente:  e interzis să muți vesela pe masă, să pui în farfurie o bucată deja mușcată, să-ți torni personal băutura în pahar și altele. În schimb clefăitul este binevenit – în felul ăsta japonezii demonstrează plăcerea, pe care o primesc, savurând mâncarea.

5.Sportul preferat nu este sumo, ci baseballul

Baseballul a fost primul joc străin, care a ajuns în Japonia,și a fost imediat acceptat și îndrăgit de tineret. Acesta e secretul succesului.

6.Rata sporită de sinucideri

Tineretul nipon foarte des recurge la metoda radicală de soluționare a unei probleme sau alta – sinuciderea. Așa sunt tradițiile și mentalitatea niponă – dacă un bărbat se simte vinovat de ceva, sinuciderea e o cale de a-și păstra demnitatea. E uluitor, că foarte des oamenii se sinucid din cauza pierderii locului de muncă.

7.O cadă pentru toată familia

Această tradiție s-a păstrat din timpurile străvechi, când încălzirea apei pentru scăldat era o procedură foarte îndelungată și deloc simplă. Apa rămâne scumpă și astăzi, de aceea japonezii preferă să se scalde toți într-o cadă fără a schimba apa în ea.

8.Străzile nipone nu au denumiri – ele sunt numerotate

Cel mai curios în sistemul de numerotare e ordinea haotică a indicatoarelor de pe strazi – casele se numerotează nu în ordinea aflării lor în teren, ci după data construcției, prima casă construită pe stradă primește No. 1, a doua – 2 și așa mai departe. Vă dați seama cât e de  greu e de găsit o casă concretă într-un cartier aglomerat! Dar niponii s-au obișnuit.

9.În Japonia poți înfia un matur

În țările europene se consideră, că persoana, care a atins vârsta de 18 ani, nu mai are nevoie de tutela părintească. Dar în Japonia situația diferă. Aici se consideră normal să-l infiezi pe mirele fiicei tale – pentru a continua familia, chiar dacă nu ai feciorii proprii. Continuitatea familială e foarte importantă pentru niponi.

10.Cultura muncii

Japonezii nu vin la serviciu – ei vin într-o familie, anume așa se percepe aici un loc de muncă. Niponii nu schimbă des locul de muncă, un scenariu ideal – o carieră într-o singură companie. Colegii de serviciu devin și ei membrii familiei – altfel nici nu poate fi, cănd e vorba de oamenii, care muncesc alături de tine câte 12-15 ore pe zi. Și trebuie să știi să te împaci cu toți ei, căci în mod contrar nu vei putea lucra mult timp în acest colectiv.

Sursa