10 monumente miraculoase ale naturii protejate de UNESCO.

Unele privelişti ale naturii sunt întradevăr unicale şi minunate. De aceea au şi nimerit în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Te invităm să admiri în acest articol 10 imagini cu cele mai frumoase locuri care există pe pământ şi pe care merită să le cunoşti. Fiecare loc are istoria sa şi se află în atenţia UNESCO datorită faunei şi florei sale deosebite, cascadelor şi râurilor sale curate etc.

1. Parcul Național Rapa Nui, Chile

Parcul face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO și este situat pe insula Paştelui din Chile. E numit aşa după o carieră în care au fost cioplite cele mai multe sculpturi Moai din sec. X-XIV. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 7 ha.

2. St. Kilda, Scoţia

E un arhipelag izolat din nord-vestul Scoţiei. Aici nu au trăit niciodată mai mult de 180 de oameni. Chiar dacă aveau un trai specific de viaţă, locuitorii arhipelagului au fost evacuaţi în 1930. Acum pe arhipelag trăiesc specii rare de păsări, animale şi plante pe care le studiază savanţii.

3. Golful Ha Long, Vietnam

În golf se află 3 mii de insule, ceea ce e mai mult decât numărul locuitorilor acestora.

4. Regiunea de “watt”, Marea Nordului

Țărmul sudic al Mării Nordului este format dintr-o regiune de „watt„, un univers natural special, unic în felul său: mareele care se produc la intervale de circa douăsprezece ore și au în această zonă o amplitudine de aproximativ patru metri, au condus la apariția pe coasta germană și olandeză a unui biotop neobișnuit de mlaștini și de bancuri de aluviuni, inundabil și periculos, numit watt.

5. Drumul Giganţilor, Irlanda de Nord

E un loc miraculos din Irlanda de Nord cu 40 de mii de piloni de piatră unul lângă altul, apăruţi în urma erupţiilor vulcanice.

6. Munţii Wulingyuan, China

Munţii Wulingyuan din lanţul Wulinshan se extinde pe o arie de 369 de kilometri pătraţi.

7. Insulele Galapagos, Ecuador

E un grup de 13 insule vulcanice situate în zona ecuatorială a Oceanului Pacific. Unele insule se formează şi în prezent. Ultima erupţie vulcanică a fost înregistrată în 2005. Insulele sunt cercetate în special datorită florei şi faunei unicale.

8. Parcul Yosemite, SUA

Parcul Naţional Yosemite se află în statul California şi cuprinde o suprafaţă de 3 mii de kilometri pătraţi. E un loc cunoscut pentru natura deosebită, aerul curat, cascadele şi râurile sale, flora şi fauna bogată.

9. Arhipelagul Socotra, Yemen

Arhipelagul are patru insule dintre care două populate şi două stânci. Se află în Oceanul Indian la ţărmurile Somaliei. Fauna şi flora e extraordinară.

10. Parcul Tongariro, Noua Zeelandă

Parcul e cea mai veche zonă protejată de UNESCO în Noua Zeelandă şi se află în mijlocul Insulei de Nord. Popoarele vechi de aici se închină munţilor de pe insulă.

sursa