10 Lucruri uimitoare despre câini: Iată cum gândește cel mai bun prieten al omului!

Câinele este cel mai bun prieten al omului și adesea învață multe de la el. Iată 10 lucruri uimitoare despre gândirea și comportamentul câinilor, în care este greu de crezut!

1.Oamenii de știință susțin că câinii pot înțelege în jur de 100 – 200 de cuvinte și să le asocieze cu acțiunile lor. Un astfel de vocabular este obișnuit pentru copiii de 2-3 ani.

2.Pentru câini contează și tonul vocii. De exemplu, atunci când patrupedul aude cuvinte de laudă și aprobare, rostite cu un ton neutru, activitatea în „centrul de recompense” din creierul său crește, deoarece sensul cuvintelor provoacă asociații plăcute. Iar un ton pozitiv și plin de bucurie îmbunătățește și mai mult această activitate.

3.Câinii pot memora acțiuni sau imagini, însă șansa că animalul își va aminti informația necesară, scade odată cu trecerea timpului, la fel ca și la oameni.

4.Studiile au arătat, că la cel puțin 20% dintre câini le-a fost mai plăcut să audă laudă din partea stăpânului, decât să obțină mâncare. Aceasta arată nivelul de simpatie a câinilor față de stăpânii lor și pune sub semnul întrebării ipoteza, că câinii trăiesc cu oamenii doar de dragul mâncării gustoase.

5.Câinii care trăiesc cu oamenii surzi pot reacționa la gesturi și semnele mâinilor, fără ca acestea să fie însoțite de cuvinte.

6.Toți câinii pot distinge expresia feței la stăpânii lor, aceștia pot deosebi zâmbetul de furie. În plus, zâmbetul este mult mai plăcut pentru câini, iar fețele răutăcioase provoacă asociații mai negative.

7.Câinii reacționează la televizor la fel ca și oamenii: ei pot distinge vizual animalele de pe ecran, la fel ca și cum ar fi fost adevărate. De asemenea, patrupezii aud lătratul de la televizor. Un fapt interesant: câinii reacționează la schimbul cadrelor mai bine decât oamenii, pentru ei viteza standard de film pare un pic cam lentă.

8.Urmărind interacțiunea dintre oameni, câinii își pot schimba atitudinea față de ei în funcție de comportamentul lor. Acest lucru se observă în mod deosebit în reacția câinilor față de cei, care au făcut vreun rău proprietarului. De exemplu, un câine va ignora pe cel care i-a ofensat stăpânul, cel puțin va refuza să accepte mâncare din mâinile lui.

9.Câinele va privi în aceeași direcție, în care privește săpânul, chiar dacă acesta se uită în gol. Această caracteristică se manifestă, de obicei, la acei câini care nu sunt învățați să se uite doar la fața proprietarului.

10.Gândirea câinilor este foarte asemănătoare cu cea a oamenilor. Ținând cont de toate curiozitățile enumerate – reacția la televizor, memoria, abilitatea de a distinge tonul vocii – aceste sunt laturi specifice gândirii umane. Posibil, aceste coincidențe s-au născut ca rezultatul unei prietenii îndelungate dintre om și câine de aproximativ 30 000 de ani.