10 istorii incredibile despre oamenii ce au trăit la propriu aventurile lui Robinson Crusoe. Vei rămâne surprins cum au reușit să supraviețuiască

Cărțile de aventuri ne fac să trăim adesea aceleași sentimente ca și eroul din romane. Există oameni însă care au trecut prin asemenea experiențe fără să scrie despre aceasta. Noi am selectat 10 istorii reale în stil „Robinson Crusoe” ce te vor cutremura.

1. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Pun Lim slujea pe nava comercială SS Benlomond ce plutea din Cape Town în Surinam. În anul 1942, nava a fost atacată de o submarină germană și a naufragiat. Pun Lim a reușit să supraviețuiască pe o plută din lemn timp de 133 de zile. În acest răstimp el s-a hrănit cu păsări și pești, pe care reușea să-i prindă. Într-un final, el a fost salvat de niște pescari brazilieni. Pentru acesta el a fost decorat cu medalia Imperiului Britanic.

2. După ce a fost marinar, în anul 1971, Dhugal Robertson împreună cu familia ( 4 copii) s-a pornit cu iahtul său de tip „Schoener” din Anglia spre Insulele Galapagos. La un an și jumătate de călătorii, ei au fost atacați de un grup de balene ucigașe. Nava s-a scufundat, iar ei au reușit să se salveze pe o plută gonflabilă. Ei au supraviețuit datorită apei de ploaie și a peștelui sau a broaștelor țestoase pe care au reușit să le prindă. Peste 38 de zile ei au fost salvați de niște pescari japonezi.

3. Alexander Selkirk, un ofițer al flotei regale britanice, la începutul secolului XVIII a trăit 4 ani pe o insulă nepopulată din Oceanul Pacific. El a fost lăsat acolo intenționat de către căpitanul navei William Dampier din cauza comportamentului său scandalos. Astfel, Alexander a rămas pe insulă cu un cuțit, un vas, niște haine și cu Biblia. El a supraviețuit consumând lapte și carne de capre sălbatice, dar și plante și fructe de-ale locului. Într-un final, el a fost salvat de o altă navă a cărui căpitan era același Dampier.

4. Ada Blackjack, după ce și-a pierdut soțul și copiii, la numai 23 de ani s-a alăturat, în calitate de cusătoreasă și bucătar, expediției condusă de Villalmur Stefansson ce se îndrepta spre insula Wrangel. În scurt timp, din cauza condițiilor climaterice nefavorabile, dar și din lipsă de hrană, 3 bărbați au mers în căutarea salvării, ea rămânând în compania unui singur „camarad” care a părăsit-o și el peste câteva zile. Ada a reușit să rămână în viață timp de jumătate de an până ce a fost salvată de echipajul navei „Donaldson”. Femeia a fost numită „Robinson Crusoe în fustă”.

5. Yamamoto Otokichi a fost membru al echipajului corabiei „Hozhunmaru” ce transporta orez (1833).  Chiar în primele zile, din cauza unei furtuni, nava s-a defectat și nu i-a rămas decât să meargă în derivă. Oamenii se hrăneau doar cu orez și apă fiartă de mare. În scurt timp, aproape toți membrii echipajului au murit, rămânând în viață doar 3 dintre ei. Peste 14 luni apa și vântul a dus corabia spre Oregon, unde aceștia au fost salvați.

6. Pescarul Jose Salvador Alvarenga a pornit împreună cu un alt pescar în largul oceanului pe lângă țărmul Mexicului (2013). O furtună le-a defectat nava și pescarii au fost nevoiți să meargă în derivă, consumând pește, broaște țestoase, păsări și rechini, să bea apă de ploaie, iar uneori și propria urină. Peste 3 luni camaradul său a decedat, iar Alvarenga a supraviețuit încă 10 luni până a ajuns pe o insulă, de locuitorii căreia a și fost salvat.

7. Francezul Narcissus Pelletier avea 14 ani când a pornit pe nava comercială „Saint Paul” spre Mumbai. Ulterior nava a mers spre Hong Kong pentru a transporta lucrătorii chinezi pe câmpurile din Australia. Pentru a-și suplimenta rezervele nava a făcut o oprire pe o mică insulă. În acest timp între membrii echipajului s-a iscat un conflict armat, însă Pelletier a reușit să fugă pe o barcă cu alți  membri ai echipajului. În rezultat, ei au fost salvați de către o familie de aborigeni.

8. Pescarul de 14 ani Nakamama Mangiro era la bordul unei nave cu 4 prieteni de-ai săi, navă ce a naufragiat lângă insula Torisima.  Ei au fost salvați de o corabie de americani și ulterior au fost transferați pe o navă ce vâna balene numită „Franklin”. Însă o perioadă lungă de timp Mangiro nu a putut să revină la baștină, în Japonia, din cauza politicii sale de atunci care prevedea că orice părăsire a hotarelor țării era supusă pedepsei.

9. Philip Ashton din Massachusetts (1722) a mers să pescuiască pe un mal din Shelburne (Noua Scoție), unde a fost capturat de către pirați. În momentul când aceștia au ajuns pe insula Roatan, Ashton a reușit să fugă și să se ascundă în jungla plină de pericole. El a stat acolo timp de 16 luni când a fost salvat de echipajul unei nave din Massachusetts.

10. Juana Maria era ultima din tribul de aborigeni americani „Nicola”.  Tribul ei locui pe insulă din preajma Californiei însă a fost atacat de niște aborigeni din Alaska, ea fiind unica care a rămas în viață. Maria a trăit acolo singură timp de 18 ani, iar în 1853 a fost găsită, fiindu-i oferită asistența necesară.

Sursa