10 descoperiri uluitoare ale anului 2017

Anul 2017 a adus după sine descoperiri uluitare, care apropie omenirea de un viitor fantastico-științific. De la regenerarea celulelor umane pentru creșterea organelor, la crearea calculatorului de 51 qubiți cuantici.

1. A fost ”reeditat” embrionul uman

În dată de 27 iulie în Portland, statul Oregon, cercetătorii științifici au făcut un progres semnificativ în domeniul genelor ereditare. Folosind CRISPR, aceștia au înlăturat cu succes din embrionul uman gena care răspunde de bolile cardiace.

2. A fost descoperit hidrogenul metalic

La 27 ianuarie pentru prima oară în domeniul științific, cercetătorii au descoperit hidrogenul metalic, aplicând aproape cinci milioane de presiuni atmosferice în hidrogenul lichid. În starea sa metalică, hidrogenul poate acționa ca un supraconductor real, astfel, domeniul tehnologic va fi revoluționat în multe aspecte- de la stocarea energie, până la construcția rachetelor.

3. A fost descoperită planeta cu viață

La 19 aprilie, oamenii de știință de la Organizația Europeană pentru Cercetări Astronomice au găsit cea mai bună planetă pentru viața extraterestră. LHS 1140b a fost găsită într-o zonă depistată la 40 de ani lumină distanță de Pământ.

4. CRISPR a ”reeditat” genele ereditare din organismul uman

La 1 iunie oamenii de știință au încercat pentru prima oară în istorie metoda de reeditare a genelor ereditare CRISPR( cele mai accesibile gene ereditare) în organismul uman. Cercetările recente au fost îndreptate spre îndepărtarea papiloma-virusului uman(HPV), la 60 de femei, prin utilizarea unui gel care conține codificarea ADN necesară, pentru a opri mecanismul de creștere a tumorii.

5. Noile tehnologii permit regenerarea organismului

În data de 1 mai, anul curent au fost înregistrate progrese considerabile în domeniul medicinei regenerative. Institutul pentru Medicină Regenerativă Wake Forest conduce la ora actuală proiecte privind creșterea organelor și a țesuturilor umane. Aceste descoperiri pot ajuta la restabilirea țesuturilor nervoase, a membrelor și organelor interne.

6. Compania Google a învățat algoritmul AI să se adapteze la mediul complex

La 11 iulie, Compania de Inteligență Artificială DeepMind a publicat un articol, prin care ilustrează cum specialiștii lor învață algoritmul- AI să se adapteze la un mediu complex și schimbător.

7. SpaceX a lansat în spațiu prima racheta reutilizabilă

La 30 martie 2017 Compania SpaceX a lansat cu succes prima rachetă reutilizabilă. Aceasta a aterizat cu vehicolul de lansare deja folosit Falcon 9. Acest progres a mărit considerabil disponibilitatea lansărilor în spațiu, economisând mai mult de 18 mln de dolari pentru fiecare lansare.

8. A fost creat uterul artificial 

La 26 aprilie 2017, medicii de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia au reușit să simuleze uterul feminin, folosind un dispozitiv sintetic de prevenire a deceselor și maladiilor copiilor născuți prematuri. Experimentul a fost efectuat pe un miel nou-născut.

9. Un nou progres în domeniul calculelor cuantice 

În data de 28 iulie, la Conferința Internațională privind tehnologiile cuantice din Moscova a fost prezentat un calculator cuantic de 51 de qubiți, care deschide calea unor noi aplicații tehnologice.

10. Software-ul AlphaGo a demonstrat superioritate asupra oamenilor în jocul GO 

La 29 mai 2017, AI de la compania DeepMind (deținută de compania Google) a învins cinci cei mai buni jucători din lume în GO. Pentru prima oară el a câștigat un om anul trecut. Un succes remarcabil a fost obținut și în crearea ”elixirului tinereții”. Două descoperiri independente au fost realizate de către geneticieni: în primul caz, încetinirea îmbătrânirii este elaborată de gena Nanog, studiată la Universitatea din Buffalo, iar al doilea caz a atras atenția oamenilor de știință de la Fundația braziliană asupra enzimei telomereza, care ar prelungi viața cu 24%.