10 cele mai BUNE filme bazate pe FAPTE reale. Merită să le priveşti!

Filmele bazate pe evenimente reale, au impresionat întotdeauna publicul, care astfel a învăţat să perceapă altfel viața și lumea din jur.

Pentru că toate aventurile incredibile ale personajelor din aceste filme nu sunt inventate, ci sunt reale cu oameni reali. Există filme mai puţin cunoscute publicului larg, dar care sunt la fel de interesante ca şi cele mai scumpe şi de succes.

Iată cele 10 povești de viață ecranizate:

1.Kon Tiki (2012)

1

E un film istoric al regizorilor norvegieni Joachim Rёnninga și Espen Sandberg, cărora după succesul obţinut cu această ecranizare, li s-a propus să filmeze a cincea parte a „Piratilor din Caraibe”. Filmul e despre un istoric – Tour Heyerdahl, care era convins că triburile antice conduse de zeul Tiki, ar fi străbătut pe o simplă plută de lemn o cale lungă din America de Sud până în Polinezia. Pentru a-şi dovedi teoria, el pregăteşte o expediție de șase bărbați, construiește o plută și porneşte într-o călătorie periculoasă de aproape 7 mii de kilometri pe apă. La prima vedere expediţia a părut o nebunie, dar ulterior a fost urmărită cu sufletul la gură de întreaga omenire.

2.Philomena (2013)

2

E vorba de un film britanic al lui Stephen Frears și pretendent la „Oscar” cu incomparabilii actori Judi Dench şi Steve Coogan în rolurile principale. Pelicula e despre un controversat jurnalist Martin Sixsmith, care, în căutarea unui subiect la scrierea cărţii sale, dă de povestea unei femei în vârstă cu numele Philomena Lee. E o fată, care a fost crescută într-o mănăstire din Irlanda.

În urma unei relaţii scurte cu un tânăr a născut un copil, pe care i l-au luat călugărițele şi pe care l-au adoptat alţi părinţi. Şi iată că peste 50 de ani, Martin Sixsmith și Philomena, chinuită de întrebarea dacă fiul ei îşi mai aduce aminte de ea, încearcă să găsească băiatul. Chiar dacă e o poveste tragică, filmul e plin de umor și energie pozitivă.

3. Into the Wild (2007)

3

Filmul e o adaptare dramatică la cartea cu același nume, cu Sean Pen în calitate de regizor. El s-a pregătit 10 ani pentru această ecranizare. „Into the Wild” – un film despre Christopher Mack Kendlesse, un tip dintr-o familie bogată, care lasă totul baltă și pornește într-o călătorie prin America și Mexic. El îşi dă toți banii pentru acte de caritate şi rămâne vagabond. Îşi câştigă bucata de pâine la diferite locuri de muncă şi cunoaște oameni noi. Călătoria sa durează doi ani, timp în care învaţă cum e să trăieşti fără să fii bogat.

4. Dl. Pip (2012)

4

E un film al producătorilor din Australia și Noua Zeelandă cu Hugh Laurie ( „Dr. House”), în rolul principal. E o peliculă despre povestea realistă și dramatică a ultimului bărbat alb, cu numele Watts, care după un asediu militar, a rămas pe insula Bougainville cu soția sa de culoare. El deschide o școală pentru copiii din localitate pe care-i învaţă literatură.

Primul roman pe care îl citeşte copiilor e „Marile speranţe” de Charles Dickens. Una dintre eleve, Matilda, rămâne atât de impresionată de roman, încât îl trăieşte în viaţă. Într-o zi, ea scrie pe nisip numele protagonistului romanului – Peep. Veniţi pe insulă, militarii cer să fie predat acest domn Pip, iar pe cei care îl ascund, îi ameninţă cu moartea. Acest film te face să preţuieşti altfel viaţa.

5. Chaplin (1992)

5

Filmul lui Richard Attenborough, povesteşte despre viața și opera marelui actor, regizor și geniu al epocii de filme mute de la Hollywood. Rolul principal e jucat de Robert Downey Jr. Filmul e bazat pe autobiografia lui Charlie Chaplin începând din copilăria sa petrecută în Anglia, până la marile premiere din America.

6. Operațiunea „Argo” (2013)

6

E un film al lui Ben Affleck care a câştigat în 2013 premiul „Oscar” de cel mai bun film al anului .

E o poveste despre revoluția din Iran, când mulțimea furibundă punea stăpânire pe ambasada americană din Teheran. Toți lucrătorii ambasadei au fost capturați, apoi șase persoane reuşesc să scape. Ei se pomenesc pe străzile orașului revoluționar, fiind urmăriţi de soldații iranieni îşi găsesc refugiu în casa ambasadorului canadian. Stau ascunşi timp de 74 de zile.

În acest răstimp, agențiile de informații din SUA pregătesc un plan de eliberare. Camuflaţi în reprezentanţi ai unei echipe de filmare de la Hollywood, angajații CIA sunt trimişi în Iran pentru a realiza planul.

7. Changeling (2008)

7

Un thriller american al marelui regizor Clint Eastwood, cu Angelina Jolie si John Malkovich în rolurile principale. Evenimentele încep în 1928, într-o suburbie din Los Angeles. Christine Collins, mama unui băiat de nouă ani pe nume Walter, se întoarce acasă şi descoperă că fiul ei a fost răpit.

Poliția cercetează cazul găsind băiatul câteva luni mai târziu. Dar, Christine spune că cel găsit nu e fiul ei. Poliția închide totuşi dosarul, iar cazul e preluat de un detectiv. Acesta stabileşte că Walter  nu e primul copil dispărut, iar în oraş umblă un maniac.

8. Veronica Guerin (2003)

8

E un thriller biografic realizat de regizorul Joel Schumacher, de doua ori laureat al premiului Oscar cu superba actriţă Cate Blanchett. Filmul e despre jurnalista irlandeză Veronica Guerin, angajată la ziarul «Sunday Independent». Ea investighează traficul de droguri din Dublin. Treptat, ea strânge materiale compromiţătoare despre marii traficanţi, care la rândul lor vor s-o răpună.

9. Donnie Brasco (1997)

9

Un film american despre lupta FBI cu mafia în anii 1970. Al Pacino și Johnny Depp sunt în rolurile principale. E o adevărată poveste a agentului FBI Joe Pistone, cunoscut sub numele de Donnie Brasco. Acesta se infiltrează într-o bandă din New York şi se împrieteneşte cu mafiotul „Lefty”. Pistone informează Biroul despre acţiunile mafiei, conştientizând însă că atunci când operațiunea se va încheia, prietenul său din bandă va fi ucis pentru că şi-a pus cuvântul pentru el.

10. 12 ani de sclavie (2012)

10

A fost câștigător al premiului „Oscar”, în 2014. E o dramă istorică a lui Steve McQueen, despre autobiografia unui african american Solomon Nortapa. Filmul povesteşte despre America anului 1841. Solomon Northup, era  un bărbat de culoare care lucra muzician. El este invitat cu circul într-un turneu prin Washington. În drum e vândut în sclavie. Timp de 12 ani, Solomon a fost forțat să lucreze pe plantațiile diferitor stăpâni tirani, fără a putea dovedi că este om liber.