Am 10 ani de când locuiesc în Egipt și iată ce m-a învățat această țară în tot acest timp!

Să facem cunoștință! Sunt Maria, iar în fotografie alături de mine este soțul meu, domnul Gomaa. Acum 18 ani, ne-am îndrăgostit unul de celălalt, ne-am căsătorit și drept urmare, în 2009 ne-am stabilit cu traiul în țara-patrie a soțului meu – în Hurghada, un centru turistic important din Egipt.

Vreau să vă povestesc cum se trăiește de fapt în Egipt și care din tradițiile locale pot părea ciudate și neobișnuite pentru vizitatorii acestei țări!

Soția trebuie să stea acasă

În Egipt este răspândită o convingere că mamele care sunt angajate într-un serviciu afectează negativ psihicul copiilor, sănătatea soțului și atmosfera din casă. Prin urmare, un bărbat care se consideră capul familiei, ar trebui să-și protejeze soția de toate problemele externe, să o lase să stea acasă să-și îndrepte toată atenția și grija spre familie.

Eu numesc localitatea noastră un oraș al femeilor nerealizate, unde doamn frumoase, inteligente cu studii superioare pur și simplu nu au posibilități să-și aplice cunoștințele și experiența. Multe femei trăiesc ani buni cu sindromul de casnică și se plâng de oboseala constantă, sentimentul de lipsă de valoare, depresie și lipsa de sens al vieții.

În Egipt nu există clinici raionale

Aici serviciile medicale sunt acordate doar pentru bani – în caz că te îmbolnăvești, contactezi un medic privat sau mergi la spital. Cel mai neplăcut lucru este că, chiar dacă copilul are febră foarte înaltă, trebuie să mergi tu la medic. Nu există posibilitatea de a chema un medic acasă sau de a merge la o cameră de urgență.

Nici până acum nu am reușit să mă obișnuiesc cu mâncarea locală 

Din păcate, nu găsesc în ea nimic specific, deosebit. Prăjitul în stil egiptean este prea gras pentru mine, iar bucatele mele îi par soțului un fel de mâncare dietetică de spital. În general, am decis să nu atrag prea mare atenție acestei probleme și în ultimii 2 ani nu prea am stat la aragaz.

Mulți bărbați egipteni visează să se îmbogățească 

Sunt mulți care visează să iasă din noroi. Cel mai des, ei sunt inspirați de două soluții:

1.Să găsească o comoară. Nu glumesc, știți că țara Egiptului este plină de tot felul de morminte. Localnicii sapă pe ascuns. Unii reușesc să găsească câte ceva antic și să le vândă pe piața neagră.

2.Să se căsătorească cu o străină. Cunosc multe exemple, când înainte de a-și întâlni mireasa, el era un nimeni și după aceea a devenit proprietarul unei mari afaceri.

Egiptenele încearcă să-și găsească stilul 

Hijab-ul negru este încă popular în rândul săracilor. Există străzi unde predomină această culoare a hainelor, în plus, aceste rochii sunt purtate atât de fete cât și de femei de vârstă înaintată.

Dar, în general, orașul nostru este plin de culoare, datorită eșarfelor pentru femei. În timpul verii, fetele îmbracă o haină ușoară deasupra rochiilor de vară, iar odată cu venirea iernii, fashionistele nu ezită să poarte blugi skinny și pulovere mulate.

Aici se simte acut nedreptatea socială 

Luxul și sărăcia coexistă pașnic alături. Băieții săraci își pot spori averea muncind în localurile stațiunilor de odihnă. Aceasta este oportunitatea lor reală de a crește de la un țăran la ospătar, sau poate să ajungă și mai departe.

Pe când majoritatea fetelor egiptene din sat nu au o asemenea șansă. Nimeni nu le va permite să plece în Hurghada și nici să-și caute un mire într-un oraș mai mare. Ele sunt nevoite să aleagă din băieții de prin vecinătate și să-și accepte soarta.

În caz de divorț, instanța este adesea de partea soției

În caz de divorț, copiii rămân cu mama egipteană și acest drept nu poate fi contestat până la vârsta de 11 ani de către fii și 15 ani de către fiice. Indiferent cine a inițiat divorțul, tatăl trebuie să plătească pensie lunară pentru întreținerea copiilor: pentru băieți până la 15 ani, pentru fete până la 19 sau până la căsătoria lor.

Nimeni nu-ți va arăta fotografiile copiilor și nu ți se va lăuda cu succesul său

În Egipt, nu se obișnuiește să vorbești despre sentimentele tale, despre salariul mare sau despre fericirea familiei. Aici există o regulă: „Taci, altfel oamenii te vor invidia!”

Egiptenii într-adevăr se tem că energia negativă a altora le va distruge starea de bine și le va provoca probleme. Apropo, știți ce invidiază oamenii aici după avere? Copiii frumoși, sănătoși și deștepți. Motivul se ascunde în căsătoriile dintre rudele apropiate care încă se mai practică aici, din cauza cărora deseori se nasc copii cu dizabilități.

Unul dintre cele mai neplăcute fenomene în Egipt este Samum-ul

„Vânt de foc” sau „Respirația morții” – astfel de nume teribile i-au dat arabii acestui vânt puternic. Samum se naște în Sahara și în deșerturile Arabiei Saudite, aducând aer fierbinte și cantități imense de praf pe coasta Mării Roșii. Acest vânt ridică temperatura de afară până la 50 de grade Celsius, în timp ce umiditatea relativă se apropie de zero. Acesta suflă în mod puternic în primele 15-20 de minute, apoi slăbește.

Ce m-a învățat Egiptul în 10 ani? 

Fie că ne place sau nu, un mediu cultural străin lasă o amprentă puternică asupra noastră. Te poți agăța de viața din trecut de acasă, dar mai devreme sau mai târziu va trebui să renunți la ea.

Până a veni în Hurghada, eram o locuitoare activă a unei metropole și o carieristă care trăia cu o viteză amețitoare. Brusc, rolul meu s-a schimbat până la o soție modestă și iubitoare care trăiește într-un orășel mic. La început, consideram că asta este o adevărată pedeapsă, apoi mi-am dat seama că ar trebui să devin mai înțeleaptă. Iată sfaturile mele pentru cei care doresc să se mute în Egipt:

-Ai răbdare – aceasta este rețeta principală pentru o viață fericită în această țară.

-Fii politicos față de toți egiptenii și atunci ei te vor trata cu respect.

-Nu încerca să mulțumești pe nimeni aici – indiferent ce nu ar face un nou-venit, el întotdeauna va fi un străin în ochii localnicilor, un fel de plantă exotică.

Și cel mai important, am reușit să înțeleg că trebuie să ai încredere doar în tine și în intuiția ta. Într-o țară străină, nimeni nu te cunoaște mai bine decât tu însuți.